Ιατρικός Τουρισμός :Μύθοι και Πραγματικότητα
Πολύ συχνά γίνεται αναφορά στον ιατρικό τουρισμό και στα οφέλη που μπορεί να έχει η Ελλάδα τόσο στην οικονομία της όσο και στο ανθρώπινο δυναμικό της. Πολλά χρόνια, πολλές προσπάθειες αλλά κανένα θετικό αποτέλεσμα, τουλάχιστον εμφανές. Αυτό που κάθε φορά προσπαθούν κάποιοι να βρουν είναι ακόμα και ο ορισμός αφού θεωρούν ότι ο τουρίστας που έρχεται στην Ελλάδα και έχει κάποιο ατύχημα ή μια ασθένεια είναι μέρος του ιατρικού τουρισμού ενώ άλλοι μιλούν για τουρισμό υγείας, κ.α.
Πολλοί θεωρούν ότι ο ιατρικός τουρισμός είναι μόνο η προσέλκυση πολιτών άλλων χωρών για την παροχή υπηρεσιών υγείας. Πολλοί αποσυνδέουν την αναγκαία συνύπαρξη καταλυμάτων, κατάλληλων οχημάτων και των ιδιαίτερων απαιτήσεων που έχουν οι τουρίστες αυτοί. Στο κόστος που κάποιοι συνυπολογίζουν για να επισκεφθούν μια άλλη χώρα για ιατρικό τουρισμό είναι και τα παραπάνω.
Η πρόκληση στην αγορά του τουρισμού υγείας, όπως και σε κάθε άλλη τουριστική αγορά, είναι ότι τα κίνητρα πρέπει να γίνουν κατανοητά από διάφορες οπτικές γωνίες αφού αποτελούν σημαντικό παράγοντα στην εξήγηση της συμπεριφοράς σε σχέση με την επιλογή προορισμού, τις ανάγκες, τους στόχους και τελικά την επιλογή του προορισμού των τουριστών υγείας. Είναι πλέον κοινώς αποδεκτό ότι η ανάλυση των κινήτρων βασίζεται σε δύο διαστάσεις: των παραγόντων ώθησης και έλξης.
Οι «παράγοντες ώθησης» αναφέρονται στις άυλες και εγγενείς επιθυμίες των ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένης της επιθυμίας για διαφυγή, αναζήτησης της καινοτομίας,περιπέτειας, ξεκούρασης και χαλάρωσης, υγείας και φυσικής κατάστασης καικοινωνικοποίησης.
Οι «παράγοντες έλξης» είναι οι κοινωνικοψυχολογικές ανάγκες που ενθαρρύνουν ένα άτομο να ταξιδέψει, δηλαδή οι εξωτερικές δυνάμεις που το προσελκύουν σε έναν συγκεκριμένο προορισμό και καθορίζουν πραγματικά την επιλογή του συγκεκριμένου προορισμού. Αυτοί οι παράγοντες έχουν καθοριστεί από άποψη τόσο υλικών όσο και άυλων χαρακτηριστικών, όπως είναι τα φυσικά και ιστορικά αξιοθέατα, το φυσικό περιβάλλον, οι υποδομές, οι διατροφικές συνήθεις στον προορισμό και η ασφάλεια, τους επαγγελματικές με τους οποίους θα έρθουν σε επαφή (τομέα υγείας, τουριστικό τομέα κτλ.), εγκαταστάσεις αθλητισμού και αναψυχής (ή έχουν περιγραφεί και ως οι παράγοντες που επηρεάζουν το πότε, πού και πώς ταξιδεύουν οι άνθρωποι. Έτσι βασικοί παράγοντες έλξης που οδηγούν τους ιατρικούς τουρίστες να αναζητήσουν θεραπεία αλλού είναι π.χ. το χαμηλό κόστος θεραπείας ή οι υπερσύγχρονες ιατρικές εγκαταστάσεις και η ποιότητα της μεταγενέστερης φροντίδας που θα λάβουν ή το προσιτό κόστος μετακίνησης και διαμονής καθώς και οι ευνοϊκές συναλλαγματικές ισοτιμίες. Συμπεραίνουμε ότι, οι παράγοντες ώθησης και έλξης σχετίζονται μεταξύ τους και καθορίζουν όχι μόνο την απόφαση του ταξιδιώτη, αλλά και την επιλογή του προορισμού του. Δηλαδή από τη μια οι εσωτερικές δυνάμεις ωθούν τους ανθρώπους να ταξιδέψουν μακριά και από την άλλη οι εξωτερικές δυνάμεις του προορισμού τους τραβούν για να επιλέξουν τον συγκεκριμένο προορισμό. Η αντιστοίχηση των εσωτερικών κινήτρων με τα χαρακτηριστικά προορισμού μπορεί να παρακινήσει τον ταξιδιώτη να επιλέξει έναν προορισμό έναντι άλλου.
Σήμερα, μετά από 5 χρόνια και παρ’ όλο την ψήφιση του Ν.4179/2013 ακόμα δεν έχει εφαρμοσθεί λόγω της μη έκδοσης των αναγκαίων προεδρικών διαταγμάτων και εγκυκλίων , γράφεται πάλι επίσημα ότι είναι υπό ολοκλήρωση το νομικό πλαίσιο στον ιατρικό τουρισμό, και ειδικότερα τα θέματα του Μητρώου Παρόχων Ιατρικού Τουρισμού, η Χορήγηση Διακριτικού Σήματος Ιατρικού Τουρισμού, ο τρόπος πιστοποίησης των Παρόχων Ιατρικού Τουρισμού, η ηλεκτρονική καταχώριση των στοιχείων τους, η κάλυψη των δαπανών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ξένων πολιτών – αποδεκτών υπηρεσιών ιατρικού τουρισμού.
Στόχος του νέου πλαισίου είναι να υποστηρίζεται και να τυποποιείται η ανάπτυξη και η προώθηση των ιατρικών-τουριστικών προϊόντων από οποιαδήποτε ένωση φορέων, οργανισμών και επιχειρήσεων που επιθυμεί να προσφέρει το προϊόν σε ενδιαφερόμενους από το εξωτερικό και την Ελλάδα. Πρέπει να διατυπωθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις θεμάτων που αφορούν τον ιατρικό τουρισμό , όπως διεθνείς πιστοποιήσεις , ασφαλίσεις αστικής ευθύνης ,χορήγηση βίας, κ.α
Πρέπει να αξιολογηθεί, σε αντικειμενική και όχι επιθυμητή βάση, σε ποιες χώρες θα απευθυνθούμε και για ποιους τομείς. Οι συνηθέστεροι ιατρικοί τομείς που θεωρούνται ή αναφέρονται ως ελκυστικότεροι για την προσέλευση διεθνών ασθενών είναι:
- Καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις
- Τεχνητή Γονιμοποίηση
- Παρένθετη μητρότητα και αναπαραγωγικός τουρισμός
- Οδοντιατρικές εργασίες
- Πλαστική Χειρουργική
- Μεταμοσχεύσεις
- Οφθαλμολογικές επεμβάσεις
- Ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια
- Αποκατάσταση (ιατρική και ορθοπεδική)
- Άτομα με αναπηρίες και ειδικές ανάγκες
- Υπηρεσίες ψυχικής υγείας
Όμως κάθε ένας τομέας έχει και κάποιες χώρες στις οποίες θα μπορούσε να βρει πρόσφορο έδαφος η Ελλάδα. Είναι ένα ιδιαίτερο σημείο προσοχής που δεν φαίνεται προς το παρόν να λαμβάνεται ως τέτοιο από τους εμπλεκόμενους στον ιατρικό τουρισμό.
Για την παγκόσμια αυτή αγορά, η οποία αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς, έχουν αναπτυχθεί πάρα πολλές ηλεκτρονικές πλατφόρμες που συγκρίνουν και αξιολογούν όλες τις χώρες και όλες τις προσφερόμενες υπηρεσίες τους.
Δυστυχώς σε αυτές δεν υπάρχουν πολλές ελληνικές παρουσίες και ειδικά στις πρώτες σελίδες τους. Τα προβλήματα λοιπόν στον ιατρικό τουρισμό στην Ελλάδα είναι τόσο θεσμικά όσο και λανθασμένης κατανόησης στον τρόπο για την υλοποίησης του.
Πρέπει να υπάρξουν υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, σε πολύ χαμηλότερο κόστος συγκριτικά με τη χώρα των ίδιων των τουριστών, χωρίς λίστες αναμονής, όπου ο ασθενής θα προγραμματίζει τη θεραπεία του σε πιστοποιημένα ελληνικά νοσοκομεία, με φροντίδα από αξιόλογο προσωπικό το οποίο και υπάρχει.
Δημοσιεύτηκε στο www.Healthmag.gr στις 23-4-2018