Έντονη ανησυχία και πολλά δημοσιεύματα υπάρχουν αυτή τη περίοδο σχετικά με την υπέρβαση στη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη,(c.b),το ποσό της οποίας φέρεται να ξεπερνά τα 161 εκατ. ευρώ, όταν το 1ο εξάμηνο του 2017 είχε ανέλθει σε 91 εκατ. ευρώ.
Η μη σύννομη και η ελλειπής καταγραφή των νοσοκομείων τα οποία δεν δημοσιεύουν στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού τους στην ιστοσελίδα τους και στο «Πρόγραμμα Διαύγεια», περιγράφοντας αναλυτικά στο σκέλος των εσόδων τα προϋπολογισθέντα, βεβαιωθέντα και εισπραχθέντα ποσά ανά Κωδικό Αριθμό Εσόδου και στο σκέλος των εξόδων τα προϋπολογισθέντα, προκαλεί μια αναστάτωση στην αγορά του φαρμάκου, και όχι μόνο. Τα λάθη είναι πάρα πολύ σημαντικά και οδηγούν σε άλλα μεγαλύτερα και σημαντικότερα λάθη προκειμένου να «διορθωθούν» τα προηγούμενα.
Για παράδειγμα όταν τα μεγαλύτερα νοσοκομεία έχουν δαπανήσει τα 8 από τα 23 ή τα 2 από τα 18 εκατ. ευρώ που έχουν εγγράψει το προϋπολογισμό τους για την προμήθεια φαρμάκων ή άλλα νοσοκομεία από τα 4 εκατ. ευρώ που πρέπει να συμψηφίσουν με το c.b του 2017 δεν έχουν συμψηφίσει ούτε ένα ευρώ, πως μπορεί να υπάρχει υπέρβαση στη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη;
Δυστυχώς παρανομώντας οι διοικήσεις των νοσοκομείων και ως προς την υποχρέωση δημοσίευσης της εκτέλεσης του προϋπολογισμού τους σύμφωνα με το Ν.4305/2014 (άρθρο 15*1) αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την πορεία των οικονομικών τους.
Είχε αναφερθεί και στο πρόσφατο παρελθόν ότι σε συνέδριο για το νοσοκομειακό φάρμακο παρουσιάστηκε από το Business Intelligent (B.I) του υπουργείου υγείας , η αύξηση κατά 20% της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης το 2017 σε σχέση με το 2016 και ότι δεν αξιολογήθηκε από κανέναν σοβαρά. Είχαν τεθεί συγκεκριμένα ερωτήματα για την αξιοπιστία και την καταχώριση των δεδομένων από τα νοσοκομεία.
Σήμερα όλοι πλέον γνωρίζουν τα κενά και τα λάθη που έχει το Β.Ι , παρόλα αυτά αυτό αποτελεί και τη κύρια πηγή για την κοστολόγηση των πράξεων στα νοσοκομεία και θα αποτελεί την αποτίμηση της αξίας των νοσοκομειακών υπηρεσιών ή κατανομής αμοιβών νοσοκομείων. Ποια πραγματικά δεδομένα θα αντληθούν που θα επιτρέψουν την εφαρμογή ενός πλήρους συστήματος DRG (diagnosis-related group- ομοειδείς διαγνωστικές ομάδες);
Πως αυτά τα DRG’s– ως «εργαλείο» μέτρησης του κόστους, συγκριτικής αξιολόγησης και ελέγχου της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας των νοσοκομείων- θα μπορούν να συμβάλουν στο σχεδιασμό της πολιτείας για την καθολική και ισότιμη πρόσβαση ασφαλισμένων και ανασφάλιστων σε ένα αναβαθμισμένο Δημόσιο Σύστημα Υγείας;
Είναι πρόδηλο ότι όλες οι κοστολογήσεις και τα DRG’s θα είναι λανθασμένα, όπως είχε γίνει και στην προηγουμένη προσπάθεια πριν μερικά χρόνια. Τα προβλήματα είναι εγγενή αλλά όχι αξεπέραστα. Δυστυχώς πάντα σκοντάφτουν στην έλλειψη ουσιαστικής γνώσης που υπάρχει για τα δεδομένα και τα προβλήματα ενός νοσοκομείου από όσους αναλαμβάνουν αυτό το έργο (έργο που έχει επιλυθεί εδώ και χρόνια σε άλλες χώρες).
Εάν θέλουν όλοι να μειωθεί το c.b πρέπει να ζητήσουν την εκτέλεση του προϋπολογισμού από όλα τα νοσοκομεία για να διαπιστώσουν πραγματικά πόσες παραγγελίες φαρμάκων έχουν πραγματοποιηθεί, πόσα εντάλματα πληρωμών έχουν υπογραφεί , πόσες πληρωμές και ποιοι συμψηφισμοί με το c.b έχουν γίνει.
Αυτό θα βοηθήσει να αντιληφθούν ποια είναι τα προβλήματα που υπάρχουν στο B.I και θα πρέπει να διορθωθούν, θα αναδείξει τους αποτελεσματικούς διοικητές και όχι αυτούς που «αλλοιώνουν» τα νούμερα για να φαίνονται αποτελεσματικοί και τέλος θα δείξει ποιες είναι οι πραγματικές καταναλώσεις φαρμάκων και υλικών. Όλα τα παραπάνω μπορούν και πρέπει να γίνουν άμεσα. Γιατί εάν δεν γίνουν άμεσα τότε το 2019 θα είναι πραγματικά δύσκολο. Σήμερα θα πρέπει να αναζητηθεί γιατι ενώ μεταβιβάστηκαν από την πολιτεία στα νοσοκομεία πάνω από 400 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο, την ίδια στιγμή αυξήθηκαν τα ληξιπρόθεσμά τους!!
Συμπερασματικά, μπορεί να είναι όλοι σίγουροι ότι για το 2018 το νοσοκομειακό c.b θα είναι χαμηλότερο από το 2017 εάν δεν συμβεί κάτι πολύ συγκλονιστικό ή κάτι πολύ παράξενο!!
*1 Άρθρο 15
Μετά το άρθρο 10 του ν. 3861/2010 προστίθεται άρθρο 10Α ως εξής: «Άρθρο 10Α Δημοσίευση Εκτέλεσης Προϋπολογισμών
- Το Δημόσιο, ανά Υπουργείο, τα Ν.Π.Δ.Δ., οι Ο.Τ.Α. και τα Ν.Π.Δ.Δ. αυτών δημοσιεύουν στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού τους στην ιστοσελίδα τους και στο «Πρόγραμμα Διαύγεια», περιγράφοντας αναλυτικά στο σκέλος των εσόδων τα προϋπολογισθέντα, βεβαιωθέντα και εισπραχθέντα ποσά ανά Κωδικό Αριθμό Εσόδου και στο σκέλος των εξόδων τα προϋπολογισθέντα, τα ενταλματοποιηθέντα και πληρωθέντα ποσά ανά Κωδικό Αριθμό Εξόδου.
- Η δημοσίευση γίνεται αμελλητί και εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό για τεχνικούς λόγους γίνεται το αργότερο εντός δέκα (10) ημερών μετά το πέρας κάθε ημερολογιακού μήνα.
- Με κοινή απόφαση των Υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομικών μπορεί να καθορίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου.»
Clawback παρόχων: Όταν τα βραβευμένα, ακριβά, ευφυή συστηματα κάνουν λάθη!
Ο ΕΟΠΥΥ , το clawback (cb) και οι μεγάλοι προβληματισμοί
CLAWBACK: Ραντεβού στα τυφλά ή κάποιοι εθελοτυφλούν ;
ΕΝΦΙΑ και CLAWBACK (cb) II. Μια παράλληλη σχέση
Clawback στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα. Πως μπορεί να υπολογιστεί.
Προϋπολογισμοί νοσοκομείων 2018: Αύξηση του clawback και συνέχεια του γόρδιου δεσμού
Clawback: Τι προβλέπεται για το 2018
REBATE-CLAWBACK-ΕΝΦΙΑ : Όταν τα παθήματα δεν γίνονται μαθήματα.