Αντιφατικότητα δεδομένων και αύξηση clawback (c.b)

Η ανακοίνωση των πωλήσεων των φαρμάκων για το 2017 από τον ΕΟΦ και η διεξαγωγή πρόσφατου συνεδρίου σχετικά με το φάρμακο ανέδειξαν για μια ακόμη φορά την αντιφατικότητα των δεδομένων αλλά και των αποτελεσμάτων που συνάγονται από αυτά. Συγκεκριμένα παρουσιάστηκαν στο συνέδριο, από στέλεχος ένωσης φαρμακευτικών επιχειρήσεων, τα ποσά των υποχρεωτικών εκπτώσεων και επιστροφών για τα έτη 2012-2017. Ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΦ για το 2017 η συνολική φαρμακευτική δαπάνη έχει μειωθεί κατά 41 εκατ. ευρώ, αυτή των φαρμακείων κατά 75 εκατ. ευρώ και έχει αυξηθεί μόνο αυτή των φαρμάκων με νοσοκομειακή τιμή κατά 33 εκατ. ευρώ, παρουσιάστηκε ότι το c.b της εξωνοσοκομειακής δαπάνης αυξήθηκε κατά 28 εκατ. ευρώ ,την ίδια στιγμή που ταυτόχρονα αυξάνεται και το c.b της νοσοκομειακής δαπάνης κατά 60 εκατ. ευρώ!

Επίσης παρουσιάστηκε στο συνέδριο ότι η πραγματική φαρμακευτική δαπάνη αυξήθηκε από 2.725 δισ. ευρώ το 2016 σε 2.843 δισ. ευρώ το 2017! Κάτι που δεν συμβαδίζει απόλυτα με τα στοιχεία του ΕΟΦ ο οποίος παρουσιάζει την αύξηση της δαπάνης των φαρμάκων που τιμολογούνται με νοσοκομειακή τιμή να είναι μόνο 33 εκατ. ευρώ και το c.b στα νοσοκομεία αυξάνεται κατά 60 εκατ. ευρώ το 2017!

Τα παραπάνω περιέχουν μια μεγάλη αντιφατικότητα εάν λάβει κανείς υπ’ οψιν του ότι έχει αυξηθεί η συμμετοχή των ασθενών (αρκετοί τα αγοράζουν μόνοι τους χωρίς συνταγή), έχουν αυξηθεί οι πωλήσεις των ΜΗΣΥΦΑ , μειώθηκαν συνολικά οι πωλήσεις φαρμάκων και ταυτόχρονα αυξάνεται το c.b.

Θεωρείται σαν δεδομένο ότι τα στοιχεία του ΕΟΦ είναι σωστά αφού απ’ αυτόν γίνεται καταγραφή των φαρμάκων σε επίπεδο μοναδιαίας συσκευασίας (κουτί) σε πραγματικό χρόνο τόσο σε επίπεδο ποσότητας όσο και γνησιότητας αυτών. Πρέπει όμως όπως έχει ξαναγραφεί,  να γίνει μια περαιτέρω διάκριση των κατηγοριών που δημοσιεύει κάθε έτος, σε υποκατηγορίες.  Π.χ  η κατηγορία «Νοσοκομεία» , θα μπορούσε να έχει ξεχωριστά την δαπάνη που αφορά τα νοσοκομεία ,τα φάρμακα του ΕΟΠΥΥ που δίνονται στα νοσοκομεία και τα φάρμακα 3816 που χορηγεί ο ΕΟΠΥΥ.

Επίσης θα μπορούσε να υπάρχει μια κατηγορία «ΜΗΣΥΦΑ» για να μην υπάρχουν και εδώ ανακοινώσεις ,σε επιστημονικά άρθρα και συνέδρια, με τεράστιες αποκλίσεις, όπως αυτές που παρουσιάζονται κατά καιρούς που αναφέρουν μεγέθη απο 140-850 εκατ. ευρώ!! Με αυτόν τον τρόπο θα ήταν ξεκάθαρες και οι εξωνοσοκομειακές πωλήσεις που δυνητικά αποζημιώνονται και υπόκεινται σε rebate και c.b, συγκρινόμενες με αυτές που εκτιμά και αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ.

Είναι η μοναδική λύση για τον σωστό υπολογισμό του c.b , ο οποίος απαιτεί γνώση, αξιόπιστα στοιχεία αλλά και θέληση από όλους. Αν δεν συμβαίνουν ταυτόχρονα όλα τα παραπάνω τότε δεν θα μπορέσει να δοθεί λύση και η μείωση του θα αποτελεί ένα μη πραγματικό και μη επιτεύξιμο στόχο

Clawback (c.b) ΕΟΠΥΥ στα νοσοκομεία

Πόσο πραγματικά θα είναι το clawback (c.b) στα νοσοκομεία το 2018

CLAWBACK ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΜΕ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΚΠΛΗΣΕΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ

Clawback παρόχων: Όταν τα βραβευμένα, ακριβά, ευφυή συστηματα κάνουν λάθη!

Ο ΕΟΠΥΥ , το clawback (cb) και οι μεγάλοι προβληματισμοί

CLAWBACK: Ραντεβού στα τυφλά ή κάποιοι εθελοτυφλούν ;

ΕΝΦΙΑ και CLAWBACK (cb) II. Μια παράλληλη σχέση

Clawback μέχρι το…….20ΧΧ??

Clawback στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα. Πως μπορεί να υπολογιστεί.

Προϋπολογισμοί νοσοκομείων 2018: Αύξηση του clawback και συνέχεια του γόρδιου δεσμού

Clawback: Τι προβλέπεται για το 2018

REBATE-CLAWBACK-ΕΝΦΙΑ : Όταν τα παθήματα δεν γίνονται μαθήματα.

Νοσοκομειακό Clawback: Η ώρα της αλήθειας

Advertisement