Θα συμβάλει η Εξόρυξη δεδομένων (data mining) στο σωστό υπολογισμό του clawback στον ΕΟΠΥΥ;
Εξόρυξη δεδομένων (ή ανακάλυψη γνώσης από βάσεις δεδομένων) (αγγλ. data mining) είναι η εξεύρεση μιας (ενδιαφέρουσας, αυτονόητης, μη προφανούς και πιθανόν χρήσιμης) πληροφορίας ή προτύπων από μεγάλες βάσεις δεδομένων με χρήση αλγορίθμων ομαδοποίησης ή κατηγοριοποίησης και των αρχών της στατιστικής , της τεχνητής νοημοσύνης, της μηχανικής μάθησης και των συστημάτων βάσεων δεδομένων. Στόχος της εξόρυξης δεδομένων είναι η πληροφορία που θα εξαχθεί και τα πρότυπα που θα προκύψουν να έχουν δομή κατανοητή προς τον άνθρωπο έτσι ώστε να τον βοηθήσουν να πάρει τις κατάλληλες αποφάσεις.
Οι εκτεταμένες αλλαγές στην υιοθέτηση και χρησιμοποίηση των νέων τεχνολογιών στις μεγάλες αλλά και στις μικρές επιχειρήσεις έχει ως αποτέλεσμα την συγκέντρωση μεγάλου αριθμού δεδομένων από τις οικονομικές συναλλαγές. Είναι ευθύνη του αναλυτή να αναλύσει αυτές τις συναλλαγές και να εντοπίσει τις απάτες και τα λάθη μέσα σε αυτές. Λόγω των αλλαγών των τάσεων μέσα στην επιχείρηση, είναι δύσκολο να επεξεργαστείς και να αναλύσεις τα δεδομένα με παλαιές μεθόδους. Οι περιορισμοί που εμφανίζουν αυτές οι μέθοδοι μας έχουν οδηγήσει στην εκμετάλλευση των εργαλείων της εξόρυξης για καλύτερα και περισσότερο αξιόπιστα αποτελέσματα.
Αυτά αναγράφονται στο Wikipedia στον ορισμό της εξόρυξης δεδομένων.
Όλα αυτά θα πρέπει να συμβούν στον ΕΟΠΥΥ για αυτό και επελέγη ένας τεχνοκράτης με γνώσεις εξόρυξης δεδομένων για να διαχειριστεί τα καθημερινά θέματα του . Ο νέος πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ παρ’ όλο που αποτελεί ουσιαστικά συνέχεια του κ. Μπερσίμη στον ΕΟΠΥΥ, τόσο ως προς τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν από τις αρχές του 2016, όσο και ως προς την τεχνοκρατική αντίληψη αντιμετώπισης των προβλημάτων που προκύπτουν συχνά πυκνά στον μεγαλύτερο Οργανισμό Υγείας της χώρας.
Μπορεί το clawback να είναι ή να μην είναι νόμιμο (αυτό το έχει κρίνει η ήδη η δικαιοσύνη), μπορεί να είναι δυσβάσταχτο (όπως πολλοί ισχυρίζονται και δεν το καταβάλουν), μπορεί να μην έχει δικαιοσύνη στον υπολογισμό και επιμερισμό του, πολλά μπορεί …
Το σίγουρο όμως είναι ότι νομοθετήθηκε και εγγράφεται κάθε χρόνο στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ και αποτελεί την μοναδική ασφαλιστική δικλείδα για την μη υπέρβαση των δαπανών που έχουν εγγραφεί στον κρατικό προϋπολογισμό (ένα κορυφαίο νόμο της ελληνικής πολιτείας).
Μέχρι σήμερα όμως είναι εμφανής στον ΕΟΠΥΥ όχι μόνο η έλλειψη τεχνογνωσίας για την πρόβλεψη σημαντικών οικονομικών μεγεθών, όπως αυτό του clawback, που επηρεάζουν την εθνική οικονομία και κυρίως την υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού αλλά και εργαλείων όπως αυτό του excel.
Σε δυο διαφορετικά αρχεία excel που έχει αναρτημένα ο ΕΟΠΥΥ στην ιστοσελίδα του για 3 διαφορετικές παροχές έχει όχι μόνο λανθασμένα ποσοστά στις ετήσιες μεταβολές ως προς τη δαπάνη αλλά και διαφορετικό ύψος δαπανών. Η διαφορά στην δαπάνη αυτή μεταφράζεται σε clawback!
Όταν το όριο της υπουργικής απόφασης για το 2017 ήταν 60.000.000 ευρώ για τη συγκεκριμένη δαπάνη, η αναγραφή σε δυο αρχεία δαπάνης 83.046.488 και 80.008.037 ευρώ αυτή είχε μια απόκλιση 3.038.451 ευρώ. Στη μια περίπτωση το clawback είναι 23.046.488 και στην άλλη 20.008.037 ευρώ.
Δυστυχώς η εξόρυξη δεδομένων για να έχει σαν αποτέλεσμα την εξεύρεση μιας πληροφορίας ή προτύπων από μεγάλες βάσεις δεδομένων με χρήση αλγορίθμων ομαδοποίησης ή κατηγοριοποίησης και των αρχών της στατιστικής , της τεχνητής νοημοσύνης, απαιτείται να έχει τροφοδοτηθεί με σωστά και πραγματικά στοιχεία.
Το γνωρίζουν και οι πρωτοετείς φοιτητές που το διδάσκονται σαν μάθημα και η αλήθεια είναι ότι με δυσκολία περνάνε το συγκεκριμένο μάθημα σε κάποια πανεπιστήμια.
Δύσκολο το έργο του νέου προέδρου με τα excel και τα δεδομένα που θα παραλάβει και «ακριβό» το clawback που θα πληρώσουν οι πάροχοι αναζητώντας ακόμα τον κανόνα που εφαρμόζει ο ΕΟΠΥΥ , την ανάλυση ανά μήνα των ποσών στις βεβαιώσεις που τους αποστέλλονται και τα στοιχεία βάσει των οποίων έγινε η κατηγοριοποίηση των υλικών και ο επιμερισμός ανα κατηγορία και υποκατηγορία.
Clawback (c.b) 2018. Η 7η ώρα της αλήθειας;
Αντιφατικότητα δεδομένων και αύξηση clawback (c.b)
Άυλα barcode ,άυλη και ακριβή πραγματικότητα!
Clawback (c.b) ΕΟΠΥΥ στα νοσοκομεία
Πόσο πραγματικά θα είναι το clawback (c.b) στα νοσοκομεία το 2018
CLAWBACK ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΜΕ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΚΠΛΗΣΕΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ
Clawback παρόχων: Όταν τα βραβευμένα, ακριβά, ευφυή συστηματα κάνουν λάθη!
Ο ΕΟΠΥΥ , το clawback (cb) και οι μεγάλοι προβληματισμοί
CLAWBACK: Ραντεβού στα τυφλά ή κάποιοι εθελοτυφλούν ;
ΕΝΦΙΑ και CLAWBACK (cb) II. Μια παράλληλη σχέση
Clawback στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα. Πως μπορεί να υπολογιστεί.
Προϋπολογισμοί νοσοκομείων 2018: Αύξηση του clawback και συνέχεια του γόρδιου δεσμού