Νοσοκομειακοί προϋπολογισμοί 2019:Τι προβλέπουν για το clawback

Νοσοκομειακοί προϋπολογισμοί 2019:Τι προβλέπουν για το clawback

Τα προβλήματα που ταλανίζουν νοσοκομεία και φαρμακοβιομηχανία θα παραμένουν τα ίδια και το 2019, με μια μικρή επιπλέον επιβάρυνση της φαρμακοβιομηχανίας.

Εάν ο προϋπολογισμός των νοσοκομείων εκτελεστεί κανονικά, το νοσοκομειακό clawback το 2019 θα ανέβει περίπου 3-4% σε σχέση με αυτό του 2018. Όμως η μη σύννομη και ελλειπής καταγραφή των νοσοκομείων τα οποία δεν δημοσιεύουν στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού τους στην ιστοσελίδα τους και στο «Πρόγραμμα Διαύγεια», περιγράφοντας αναλυτικά στο σκέλος των εσόδων τα προϋπολογισθέντα, βεβαιωθέντα και εισπραχθέντα ποσά ανά Κωδικό Αριθμό Εσόδου (ΚΑΕ) και στο σκέλος των εξόδων τα προϋπολογισθέντα, πιθανόν να προκαλέσει μια ακόμη μεγαλύτερη αύξηση. Η δημοσιοποίηση τους αντίστροφα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του clawback!

Η παροχή των στοιχείων εκτέλεσης των προϋπολογισμών τους αποτελεί μέρος του προγράμματος επισκόπησης δαπανών  (spending review) που προβλέπεται από το Υπουργείο Οικονομικών.

Τα λάθη που παρατηρούνται μετά από μια ενδελεχή ανασκόπηση είναι πάρα πολύ σημαντικά και οδηγούν σε άλλα μεγαλύτερα και σημαντικότερα προκειμένου να «διορθωθούν» τα προηγούμενα.

Για παράδειγμα  μέχρι τις 31-12-2018  νοσοκομείο είχε 38 εκατ. ευρώ στο ΚΑΕ 1312 και πλήρωσε 31 εκατ. ευρώ (δεν δαπάνησε τα υπόλοιπα 7 που είχε εγγεγραμμένα στο προϋπολογισμό του) ενώ από τα 17,5 εκατ. ευρώ που επιβαλλόταν από τη νομοθεσία να εισπράξει από clawback, δεν συμψήφισε ούτε ένα ευρώ! Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και σε πανεπιστημιακό νοσοκομείο της περιφέρειας όπου όμως πλήρης άγνοια από τη διοίκηση του για τη  νομοθεσία που αφορά τις δαπάνες.  Στην ίδια κατάσταση είναι πολλά νοσοκομεία από αυτά που δημοσιεύουν την εκτέλεση του προϋπολογισμού τους. Εύλογα θα αναρωτηθεί κανείς πως μπορεί να υπάρχει υπέρβαση στη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη όταν στα νοσοκομεία δεν δαπανώνται όλες οι εγγεγραμμένες πιστώσεις και δεν εισπράττονται τα έσοδα του ΚΑΕ 5693. Οι ίδιες αυτές διοικήσεις δημιουργούν και τα πλεονάσματα(;). Αυτό θα ήταν μια ευτυχής κατάσταση για όλους αρκεί να ήταν η πραγματική.

Η αλήθεια είναι ότι η πλειοψηφία των νοσοκομείων δεν αξιοποίησε την δυνατότητα συμψηφισμού του clawback  το 2018 δημιουργώντας επιπλέον ελλείμματα και επιβαρύνοντας το προϋπολογισμό του 2019.

Όπως έχει επισημανθεί έγκαιρα ,σε πολλές αναλύσεις κάποιοι μένουν μόνο στο εάν αυξήθηκε ή μειώθηκε η επιχορήγηση των νοσοκομείων και στα μεγέθη που εμφαίνονται στους κατατεθέντες πίνακες του προϋπολογισμού.

Πιο σημαντικό είναι εάν υπάρχουν πλεονάσματα, πως μπορούν αυτά να χρησιμοποιηθούν για την πληρωμή των προμηθευτών. Και το ουσιαστικότερο είναι εάν εγγραφεί ένα ποσό στο προϋπολογισμό ενός νοσοκομείου για την αγορά φαρμάκων και η πίστωση του ΚΑΕ προέρχεται από το clawback , το νοσοκομείο μπορεί να καλύψει πλήρως τις ανάγκες του; Η απάντηση είναι προφανώς όχι. Και αυτό γιατί το clawback το οφείλει η εταιρεία Α και συμψηφίζεται με αγορές από αυτήν ενώ εάν το νοσοκομείο έχει ανάγκη το φάρμακο της εταιρείας Β δεν μπορεί να αξιοποιήσει το εγγεγραμμένο ποσό στο συγκεκριμένο ΚΑΕ . Και όσο η εταιρεία Α δεν συμψηφίζει το clawback που οφείλει, στην εταιρεία Β θα επιβληθεί clawback (!) αφού θα γίνει υπέρβαση του προϋπολογισμού του νοσοκομείου. Αναμένεται λοιπόν ένα δυσκολότερο και «ακριβότερο» 2019 όσον αφορά το clawback και μια επιβολή ενός clawback στο clawback.

Για το οικονομικό έτος 2019 υλοποιείται πρόγραμμα επισκόπησης δαπανών (spending review) υπό το συντονισμό του ΓΛΚ. Το 2019 θα παρακολουθηθεί η υλοποίηση των δράσεων που έχουν συμφωνηθεί κατά τα έτη 2017 και 2018, ώστε να διασφαλιστεί η επίτευξη των σχετικών εξοικονομήσεων. Για τα νοσοκομεία έχει συγκροτηθεί επιτροπή με επικεφαλής στέλεχος της διοίκησης της ΥΠΕ του πανεπιστημιακού νοσοκομείου που αναφέρθηκε παραπάνω!

Τα όρια των πιστώσεων που έχουν καθοριστεί στο προϋπολογισμό  προσδιορίζουν το ανώτατο ύψος δαπανών που μπορούν να αναληφθούν εντός του 2019, αφού βεβαίως ληφθούν υπόψη  κατά προτεραιότητα οι υποχρεώσεις προηγουμένων ετών  που βαρύνουν τις πιστώσεις αυτές.

Είναι επίσης γνωστό ότι οι επιχορηγήσεις του κρατικού προϋπολογισμού προς τα νοσηλευτικά ιδρύματα και το σύστημα ΠΦΥ είναι απαραίτητο να διατίθενται όπως έχουν προβλεφθεί και αποτυπωθεί στους πίνακες 3.24 και 3.26 αντίστοιχα της εισηγητικής έκθεσης του προϋπολογισμού του 2019, προκειμένου να αποφεύγονται αποκλίσεις κατά την εκτέλεση των προϋπολογισμών των νοσοκομείων.

Επίσης θα  πρέπει όμως έγκαιρα να γίνει ο διαχωρισμός των φαρμάκων του ν.3816Α που επιβαρύνουν τον ΕΟΠΥΥ.

Αυτό που εκπλήσσει είναι ότι δεν αναζητά κανείς το λόγο που εμφανίζεται η σημαντική οικονομική επιβάρυνση του clawback αλλά απλά διατυπώνεται μια δυσαρέσκεια ως προς το ύψος του. Έχει γραφεί ευκρινώς γιατί αυτό συμβαίνει χωρίς να προσπαθήσει κανείς ορθολογικά να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Αντιθέτως φαίνεται ότι ακόμα και σήμερα δεν έχει γίνει απολύτως κατανοητό τι περιλαμβάνεται στη κατηγορία των φαρμάκων αυτών. Από αυτά που αναγράφονται στις ανακοινώσεις διαφαίνεται μια σύγχυση εάν είναι φάρμακα για ιδιωτικές κλινικές, για νοσοκομεία ή φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Είναι γεγονός ότι και οι υπουργικές αποφάσεις κάθε φορά που αναφέρονται σε αυτή τη κατηγορία φαρμάκων δίνουν διαφορετικό ορισμό (όπως π.χ «η δαπάνη φαρμάκων για νοσοκομειακή χρήση που χορηγούνται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ» ή «η συνολική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη»).

Είναι προφανής η σύγχυσις που επικρατεί στην αγορά σε όλα τα επίπεδα. Η σωστή παρακολούθηση και εκτέλεση των μεγεθών που έχουν ψηφιστεί με το κρατικό προϋπολογισμό σε πραγματικό χρόνο και η συνεργασία των εταίρων μπορουν να βοηθήσουν σε μεγάλο βαθμό να μειωθεί το clawback.

Με το ταμειακό ισοζύγιο το κράτος καταγράφει τα έσοδα, την ώρα που τα εισέπραξε και τις δαπάνες του, τη στιγμή που τις πραγματοποίησε. Στο κρατικό προϋπολογισμό του 2019 το ποσό αυτό είναι ευκρινές και με ακρίβεια καταγεγραμμένο. Όλοι λοιπόν οφείλουν να γνωρίζουν την πορεία των προϋπολογισμών των νοσοκομείων για το 2019 και να μην εκπλήσσονται στο τέλος αυτού.

*Το σίγουρο είναι ότι τα προβλήματα με το clawback δεν επιλύονται με τη μαζική συμμετοχή στελεχών της φαρμακοβιομηχανίας που ίστανται επι δίωρο σε παρουσιάσεις βιβλίων καθηγητών πανεπιστημίων με ανεπίκαιρα στοιχεία όπου όλοι αλληλοσυγχαίρονται μεταξύ τους όπως και σε παρουσιάσεις βιβλίων στελεχών της δημόσιας διοίκησης σχετικά με τη νομοθεσία που δυστυχώς όμως δεν ισχύει αλλά αυτοί τουλάχιστον οφείλουν να την τηρούν απαρέγκλιτα! Σίγουρα βοηθούν στο sold out των βιβλίων αυτών αλλά ταυτόχρονα διογκώνουν τα προβλήματα των προμηθειών και του clawback στα νοσοκομεία και όχι μόνο.

Νοσοκομειακό clawback:Ήταν γνωστό από το ΜΑΙΟ του 2018

Clawback (c.b) 2018. Η 7η ώρα της αλήθειας;

Αντιφατικότητα δεδομένων και αύξηση clawback (c.b)

Άυλα barcode ,άυλη και ακριβή πραγματικότητα!

Clawback (c.b) ΕΟΠΥΥ στα νοσοκομεία

Πόσο πραγματικά θα είναι το clawback (c.b) στα νοσοκομεία το 2018

CLAWBACK ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΜΕ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΚΠΛΗΣΕΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ

Clawback παρόχων: Όταν τα βραβευμένα, ακριβά, ευφυή συστηματα κάνουν λάθη!

Ο ΕΟΠΥΥ , το clawback (cb) και οι μεγάλοι προβληματισμοί

CLAWBACK: Ραντεβού στα τυφλά ή κάποιοι εθελοτυφλούν ;

ΕΝΦΙΑ και CLAWBACK (cb) II. Μια παράλληλη σχέση

Clawback μέχρι το…….20ΧΧ??

Clawback στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα. Πως μπορεί να υπολογιστεί.

Προϋπολογισμοί νοσοκομείων 2018: Αύξηση του clawback και συνέχεια του γόρδιου δεσμού

Clawback: Τι προβλέπεται για το 2018

ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ (NMVO)

Συσκευασία και διακίνηση φαρμάκων. Τι αλλάζει σε 100 ημέρες.

ΕΥΔΙΑΚΡΙΤΑ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΚΟΣΤΗ ΣΤΟΥΣ NMVO

Προβληματισμοί γύρω από τον κανονισμό για τα ψευδεπίγραφα φάρμακα και την λειτουργία του NMVO.

Η ανάγκη ίδρυσης ενός Εθνικού Οργανισμού Επαλήθευσης Φαρμάκων (NMVO). στην Ελλάδα

Serialisation: Σχέσεις CMOs και επωνύμων εταιρειών. Τι πρέπει να γίνει.

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Προκλήσεις και εμπόδια.

ΨΕΥΔΕΠΙΓΡΑΦΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Ψευδεπίγραφα Φάρμακα ΙΙ

 

 

Advertisement