Προσλήψεις στις ΤΟΜΥ και Ανεργία: Τι πραγματικά συμβαίνει

Η Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την πρόσληψη δύο χιλιάδων οκτακοσίων εξήντα οκτώ (2868) ατόμων με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, στο πλαίσιο του  συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος «Λειτουργία Τοπικών Ομάδων Υγείας (ΤΟΜΥ)» για την αναδιάρθρωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στις Περιφέρειες» έληξε στις 8-9-2017 και προέκυψαν κάποια σοβαρά στοιχεία που πρέπει άμεσα να αξιολογηθούν από όλους όσους επιβάλλεται. Ένα από αυτά είναι ότι σε μια χώρα με χιλιάδες ανέργους γιατρούς δεν βρέθηκαν κάποιες λίγες εκατοντάδες να στελεχώσουν τις ΤΟΜΥ!

Το Υπουργείο Υγείας  είχε ορίσει  τις μισθολογικές παροχές για τους νεοπροσλαμβανόμενους γιατρούς στις ΤΟΜΥ στο ύψος της αμοιβής του Επιμελητή Α’ του ΕΣΥ. Είναι υψηλή αυτή η αμοιβή; Σίγουρα όχι. Είναι πάρα πολύ χαμηλή. Εξαρτάται όμως με τι ακριβώς συγκρίνεται. Συγκρίνεται με την αμοιβή που παίρνει ένας γιατρός του ΕΣΥ μετά από 10-20 χρόνια εργασίας εργαζόμενος σε νοσοκομείο και εφημερεύοντας κάθε 4 ημέρες. [Αυτή η μισθολογική εξομοίωση αδικεί τους γιατρούς του ΕΣΥ που βλέπουν ένας άλλος νεοπροσλαμβανόμενος , πιθανόν χωρίς καμμία άλλη εργασιακή εμπειρία να παίρνει ίσως και περισσότερα από αυτούς (π.χ τους επιμελητές Β)]. Συγκρίνεται με τα 2-3€ που παίρνει ένας γιατρός σ ένα διαγνωστικό κέντρο για να γνωματεύσει μια αξονική ή μια μαγνητική τομογραφία. Συγκρίνεται με το χαμηλό μισθό που παίρνει ένας γιατρός σε μια ιδιωτική κλινική όταν και εφόσον ο ΕΟΠΥΥ εξοφλήσει τις οφειλές του σ’ αυτή.

Παρόλα αυτά, οι γιατροί (και κυρίως οι άνεργοι) δεν έδειξαν το αναμενόμενο ενδιαφέρον για να υπηρετήσουν στην ΠΦΥ ακόμα και με όσα επέλεξε η πολιτεία να δώσει ως κίνητρα προκειμένου να κάνει μια αναγκαία τομή στην υγεία, αυτής της δημιουργίας της ΠΦΥ.

Σε μια χώρα όπου οι μελέτες  αναφέρουν ότι υπάρχει ένα «πλεόνασμα» τουλάχιστον 20.000 ειδικευμένων κλινικών γιατρών, το οποίο αυξάνει χρόνο με τον χρόνο, δεν βρέθηκαν άλλοι 620 γιατροί για να συμπληρωθούν οι θέσεις που είχαν προκηρυχθεί  (πρέπει βέβαια εδώ να πούμε ότι κανένας ασθενής δεν θα αισθανόταν άνετα εάν πήγαινε σ ένα γιατρό που μόλις είχε πάρει πιθανόν ειδικότητα ή έκανε γνωματεύσεις μόνος για πρώτη φορά και αυτός και μόνο  θα καθόριζε την αγωγή που θα έπρεπε να λάβει ή αν θα πρέπει να τον παραπέμψει  στο νοσοκομείο).

Θα ανέμενε κανείς σε μια χώρα που έχει  υπερπαραγωγή γιατρών και διαθέτει σε σχέση με τον πληθυσμό της τους περισσότερους εξειδικευμένους γιατρούς, που σε μεγάλο ποσοστό είτε είναι άνεργοι είτε υποαπασχολούνται, να δηλώσουν τουλάχιστον αρκετές χιλιάδες στη συγκεκριμένη προκήρυξη. Ειδικά στην Αθήνα όπου σε  ποσοστό τουλάχιστον 28% οι γιατροί είναι άνεργοι ή υποαπασχολούνται. (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 24-7-2017).Το ίδιο και σε άλλες περιοχές της Ελλάδος που μαστίζονται από την ανεργία σε διπλάσια ποσοστά από αυτό της Αθήνας.

Η εξέλιξη της πρόσληψης γιατρών που θα απασχοληθούν στις ΤΟΜΥ πρέπει να μας προβληματίσει όλους και κυρίως αυτούς που λαμβάνουν τις αποφάσεις.

Πρέπει να συνεκτιμηθεί μαζί με τα voucher ανέργων που υλοποιούνται συνεχώς και όπου η προσέλευση σε αυτά είναι πολύ μικρή σε σχέση με την αναμενόμενη. Πολλοί λιγότεροι από το 10% αυτών που δικαιούνται εκδηλώνουν ενδιαφέρον κάθε φορά. Γιατί; Δεν έχουν ανάγκη από αυτή την επιμόρφωση που λαμβάνουν και την αμοιβή που τους δίνουν αυτά τα προγράμματα; Για να φαίνεται κάπως αυξημένο το ενδιαφέρον τώρα μπορούν να συμμετέχουν και όσοι ήταν ωφελούμενοι και σε προηγούμενα προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα, που είχαν προκηρυχθεί από τον ΟΑΕΔ! Δημιουργείται μια νέα γενιά voucherαδων-συμβασιούχων που θα επιδιώξουν να διοριστούν αφού θα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες! Και εάν κανείς ήθελε να είναι πιο συνεπής και πιο ειλικρινής θα έπρεπε να ελέγξει πόσοι από αυτούς εργάζονται όσο είναι ενταγμένοι στο voucher! Πόσοι από αυτούς δυσκολεύουν την κατάρτιση και των υπολοίπων πραγματικά ανέργων αφού θέλουν να επιβάλουν το πρόγραμμά τους μιας και τους δυσκολεύει στην εργασία τους! Όμως να υπενθυμίσουμε ότι δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνο όσοι είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ. Η τεχνολογία δίνει την δυνατότητα να διασταυρωθεί ποιοι και πόσοι είναι οι επαγγελματίες voucherαδες που στερούσαν και στερούν από τους πραγματικά ανέργους τη δυνατότητα αυτή. (σε προηγούμενες προσκλήσεις του ΟΑΕΔ αυτό απαγορευόταν αλλά παρ’ όλα αυτοί συμμετείχαν)

Από τις οικειοθελείς αποχωρήσεις από την εργασία που παρουσιάζεται παρακάτω είναι εμφανές ότι όσο μειώνονται οι μισθοί λόγω των έκτακτων οικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα, τόσο αυτές αυξάνονται. Αντί δηλαδή να διατηρήσουν την οι εργαζόμενοι την θέση εργασίας που έχουν , κάποιοι επιλέγουν να αποχωρήσουν από αυτή!

2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016
Οικειοθελείς αποχωρήσεις 306.598 263.388 251.768 336.158 585.593 705.147 865.941

Πηγή: Ετήσια Έκθεση 2017 ΙΝΕ-ΓΣΕΕ

Πρέπει να βλέπει κανείς να βλέπει σε βάθος τις έρευνες της ΕΛΣΤΑΤ. Πρέπει να βλέπει στις έρευνες της ΕΛΣΤΑΤ ποιο ποσοστό ων Ελλήνων ανέργων απέρριψε  κάποια επαγγελματική πρόταση (ποσοστό σχετικά υψηλό).

Πρέπει να δούμε ποιοί  από αυτούς απέρριψαν τη δουλειά όχι για κάποιον άλλο λόγο αλλά εξαιτίας του ότι δεν τους άρεσε ο τόπος εργασίας ή η φύση της εργασίας

Πρέπει να εξετάσει κανείς , με ψυχραιμία και μακριά από χάιδεμα αυτιών και ικανοποίηση κάποιων, γιατί συμβαίνει αυτό.

Να αντιληφθούν κάποιοι ότι ο άνεργος έχει μεγαλύτερο εισόδημα από ότι ο εργαζόμενος!

Οι περισσότεροι εργαζόμενοι ενώ αμείβονται για 4ωρη απασχόληση εργάζονται για 8ωρη (ίσως και περισσότερο) λαμβάνοντας ως μισθό το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ (360€).

Οι δηλωθέντες ως άνεργοι έχουν πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα ενώ όποιος εργάζεται και λαμβάνει 386€ μισθό πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές 27% (το 1/3 σχεδόν του μισθού του) και συμμετοχή 25% στα φάρμακα.

Ο εργαζόμενος δίνει 30€ για να προμηθευτεί κάρτα απεριορίστων διαδρομών για τις δημόσιες συγκοινωνίες (ίσως και παραπάνω εάν χρησιμοποιεί τον προαστιακό) ενώ ο δηλωθείς ως άνεργος μετακινείται δωρεάν.

Ο εργαζόμενος πληρώνει τροφεία στο παιδικό σταθμό ενώ ο δηλωθείς ως άνεργος

δεν πληρώνει καθόλου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσό για τα τροφεία στους περισσότερους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς υπολογίζεται με βάση τον αριθμό των παιδιών και την οικονομική δυνατότητα που έχουν οι γονείς τους. Ο εργαζόμενος των 386 € πληρώνει και για αυτόν που έχει αδήλωτη εργασία και για αυτόν που λαμβάνει επίδομα ανεργίας.

Ο εργαζόμενος που λαμβάνει περισσότερα από386€ πληρώνει εφορία ενώ ο δηλωθείς ως άνεργος μόνο έχει να λαμβάνειν.

Ο εργαζόμενος των 386€ που πληρώνει εφορία και ασφαλιστικές εισφορές θα πάρει μετά από 40 χρόνια εργασίας σχεδόν την ίδια σύνταξη μ’ αυτόν που  δηλώνει άνεργος.

Τέλος δεν έχουν καμμία ευθύνη όταν βρίσκονται να εργάζονται χωρίς να είναι δηλωμένοι σε μια επιχείρηση.

Υπάρχουν και άλλα επιχειρήματα για να αποδειχθεί γιατί πολλοί επιλέγουν να κάνουν ευκαιριακές εργασίες και αδήλωτες αφού είναι πιο προσοδοφόρες από μόνιμες αφού η  σημερινή κατάσταση στο χώρο της εργασίας τις ευνοεί.

Ίσως η αποτυχία στην πρόσληψη προσωπικού που θα στελεχώσουν τις ΤΟΜΥ να είναι η αφορμή για να ληφθούν υπ’ όψιν τα παραπάνω και να υπάρξει μια σωστή κατανομή των πόρων στους πραγματικά οικονομικά αδυνάτους που πλήττονται και υποφέρουν.

Όταν εκλείψουν οι επαγγελματίες voucherαδες και όσοι συνειδητά φοροαποφεύγουν και εισφοροδιαφεύγουν μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια πραγματική κοινωνία αλληλεγγύης και ίσως καταφέρουμε να στελεχώσουμε τις ΤΟΜΥ με άξιο και ικανό προσωπικό.

Η ΠΦΥ ήταν και παραμένει το μεγάλο στοίχημα. Πρέπει να πετύχει και οφείλουν όλοι να βοηθήσουν σε αυτή τη προσπάθεια, κυρίως όμως οι λειτουργοί της, μακριά από προσωπικές φιλοδοξίες κα προσωρινά οφέλη.

Σχολιάστε

Truth Disrupt Author