E-Catalogues: Εργαλείο διαφάνειας και εξορθολογισμού των δημοσίων συμβάσεων στην υγεία

Οι προμήθειες στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στο χώρο της υγείας αποτελούν ένα ευαίσθητο και σημαντικό πρόβλημα τόσο όσον αφορά την διαδικασία με την οποία πραγματοποιούνται όσο και στη ύπαρξη υλικών και υπηρεσιών στα νοσοκομεία όταν απαιτούνται. Οι ευρωπαϊκές οδηγίες για τις δημόσιες συμβάσεις προβλέπουν πολλά και σημαντικά εργαλεία και διαδικασίες που μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην εξάλειψη των προβλημάτων αυτών. Οι οδηγίες για τις δημόσιες συμβάσεις της Ε.Ε παρουσιάζουν, κατά το δυνατόν, διάφορα ψηφιακά μέσα για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των δημόσιων συμβάσεων: ηλεκτρονικά μέσα υποβολής προσφορών, ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, ηλεκτρονικοί κατάλογοι (ecatalogues) και δυναμικά συστήματα αγορών. Επιπλέον, τα τυποποιημένα έντυπα για τις προκηρύξεις διαγωνισμών απαιτούν από τους αναθέτοντες φορείς να αναφέρουν στις προκηρύξεις διαγωνισμού εάν ο αναθέτων φορέας αποδέχεται – ή μάλλον απαιτεί – ηλεκτρονική τιμολόγηση.

Το ενδιαφέρον για τη χρήση των ηλεκτρονικών καταλόγων στη διαδικασία ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων έχει αυξηθεί στα κράτη μέλη της Ε.Ε. H έννοια των ηλεκτρονικών καταλόγων δεν είναι εντελώς νέα στις οδηγίες για τις δημόσιες συμβάσεις. Το άρθρο 36 της οδηγίας 24/2014 δίνει έναν σαφέστερο ορισμό του τρόπου με τον οποίο μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι ηλεκτρονικοί κατάλογοι ως τεχνικές και εργαλεία ηλεκτρονικών προμηθειών.

Οι ηλεκτρονικοί κατάλογοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο στη προ όσο και τη μετά διαγωνιστική διαδικασία. Στόχος είναι η παροχή ευκολότερων και αποτελεσματικότερων μέσων για την πραγματοποίηση παραγγελιών  σε ήδη υπάρχουσες συμβάσεις και συμφωνίες-πλαίσιο. Οι ηλεκτρονικοί κατάλογοι μπορούν να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα σε μικρότερους οργανισμούς, ιδίως όταν χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς.

Στην απλούστερη μορφή τους, οι ηλεκτρονικοί κατάλογοι μπορούν να είναι φύλλα εργασίας προσαρτημένα σε έγγραφα προμηθειών για την υποβολή αιτήσεων για προδιαγραφές προϊόντων και υπηρεσιών των προμηθευτών, τιμές και εκπτώσεις.

Με την αύξηση της πολυπλοκότητας της εφαρμογής, οι ηλεκτρονικοί κατάλογοι σε τυποποιημένη μορφή XML μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συστήματα ηλεκτρονικής παραγγελίας σε συμβάσεις, συμφωνίες-πλαίσιο και DPS, επιτρέποντας επίσης την αυτόματη αντιστοίχιση τιμολογίων. Η χρήση ηλεκτρονικών τιμολογίων προβλέπεται και στην Ελλάδα από το 2001 και από το 2020 θα γίνει υποχρεωτική. Μπορούν λοιπόν οι ηλεκτρονικοί κατάλογοι να συμβάλουν σημαντικά και σε αυτό το τομέα της διευκόλυνσης των επιχειρήσεων. Η ηλεκτρονική παραγγελία μπορεί να αποφέρει οφέλη όχι μόνο στον εξορθολογισμό των διαδικασιών σύναψης συμβάσεων αλλά και στο έμμεσο κόστος των συμβάσεων. Οι δημόσιοι υπάλληλοι αντί να μάθουν περίπλοκους κανόνες για τις δημόσιες συμβάσεις, μπορούν να επικεντρωθούν στις βασικές ικανότητές τους. Όταν οι εμπειρογνώμονες στον τομέα των προμηθειών τους έχουν παράσχει μια λύση για εύκολη παραγγελία από ήδη υπάρχουσες συμβάσεις και συμφωνίες-πλαίσιο, ο χρόνος και η προσπάθεια που δαπανώνται για την αγορά των απαραίτητων προμηθειών και υπηρεσιών μπορεί να μειωθεί σημαντικά. Όταν οι συμφωνίες-πλαίσιο παρέχονται σε κεντρικό επίπεδο, τα οφέλη αυξάνονται. με μοναδικές συμφωνίες-πλαίσιο προμηθευτών, οι χρήστες μπορούν να πραγματοποιούν παραγγελίες απευθείας από καταλόγους σε προμηθευτές που έχουν επιλεγεί από διαγωνισμό.

Η ηλεκτρονική παραγγελία, όταν εφαρμόζεται μέσω των μητρώων δημοσίων συμβάσεων, αυξάνει τη διαφάνεια και τη λογοδοσία στις προμήθειες. Επίσης, οι πιο μακροπρόθεσμες στατιστικές που διατίθενται ως ανοιχτά δεδομένα παρέχουν πληροφορίες για ακριβέστερες προβλέψεις και προγραμματισμό.

Η εφαρμογή συστημάτων ηλεκτρονικής παραγγελίας, ιδίως σε αρκετούς οργανισμούς, απαιτεί συντονισμό και συνεργασία μεταξύ των διαφόρων οργανωτικών μονάδων εντός της κρατικής διοίκησης και με τους προμηθευτές που έχουν συνάψει σύμβαση. Πριν από την εισαγωγή των ηλεκτρονικών παραγγελιών στους χρήστες, πρέπει να προετοιμάζονται οι ηλεκτρονικοί κατάλογοι ή να καταγραφούν οι κατάλογοι σε διάφορους τομείς προϊόντων και υπηρεσιών από την αρχή που είναι υπεύθυνη για την εισαγωγή του συστήματος. Η εισαγωγή θα πρέπει να προσεγγιστεί υπο την έννοια της αλλαγής διαχείρισης (διοίκησης).

Επιπλέον, κατά τη διαδικασία σύναψης συμβάσεων οι ηλεκτρονικοί κατάλογοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν: οι αναθέτουσες αρχές μπορούν να υποβάλλουν, ως μέρος των εγγράφων προμηθειών, πρότυπα με τα οποία οι προμηθευτές αναφέρουν τα χαρακτηριστικά του προϊόντος / υπηρεσίας και τις τιμές. Στα στάδια μετά την ανάθεση, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ηλεκτρονικοί κατάλογοι για την παραγγελία και την απόσυρση από υφιστάμενες συμβάσεις, συμφωνίες-πλαίσια και δυναμικά συστήματα αγορών. Επιπλέον, οι ηλεκτρονικοί κατάλογοι και οι ηλεκτρονικές παραγγελίες διευκολύνουν την αντιστοίχιση των ηλεκτρονικών τιμολογίων, αντικαθιστώντας τις διαδικασίες χειρωνακτικής έγκρισης, ελέγχου και αντιστοίχισης των τιμολογίων, αυξάνοντας έτσι την αποδοτικότητα και μειώνοντας τις επενδύσεις χρόνου και το κόστος που συνδέεται με την επεξεργασία των τιμολογίων. Τα συστήματα παραγγελίας αποτελούν επίσης σημαντική πηγή πληροφοριών για τα μητρώα συμβολαίων.

Οι ηλεκτρονικές δημόσιες συμβάσεις μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση των δύο κύριων προκλήσεων για την ευρωπαϊκή οικονομία: την ανάγκη μεγιστοποίησης της αποτελεσματικότητας των δημόσιων δαπανών σε πλαίσιο δημοσιονομικών περιορισμών και την ανάγκη εξεύρεσης νέων πηγών οικονομικής ανάπτυξης.

Οι ηλεκτρονικοί κατάλογοι σύντομα θα αξιοποιηθούν τόσο στην υγεία όσο και γενικότερα στις δημόσιες συμβάσεις. Θα αποτελέσουν την κορωνίδα της διαφάνειας, των ελλείψεων στα νοσοκομεία της μείωσης των δαπανών αλλά και των ληξιπρόθεσμων.

Με την εμφάνιση νέων τεχνικών εργαλείων και την αύξηση της ψηφιοποίησης, τα δεδομένα σε δομημένη μορφή μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν σε άλλα στάδια της διαδικασίας σύναψης συμβάσεων. Εκτός από την υποβολή προσφορών, οι κατάλογοι δομημένης μορφής μπορούν όντως να χρησιμοποιηθούν σε όλη τη διαδικασία προμηθειών: στάδιο σχεδιασμού, διαγωνισμού, παραγγελίας και διαχείρισης συμβάσεων.

Οι αναθέτουσες αρχές μπορούν να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικούς καταλόγους σε διάφορα στάδια της ηλεκτρονικής προμήθειας ως μέσο παρουσίασης και οργάνωσης των πληροφοριών κατά τρόπο κοινό για όλους τους συμμετέχοντες υποψήφιους και που προσφέρεται για ηλεκτρονική επεξεργασία κατά τις διαδικασίες προμηθειών. Στο στάδιο της προ-ανάθεσης, οι κεντρικοί οργανισμοί αγορών και οι αρχές που παρακολουθούν την προμήθεια μπορούν να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικούς καταλόγους για τη συλλογή των αναγκών από τους οργανισμούς αγοράς.

Εκτέλεση κρατικού προϋπολογισμού και οικονομικά δημόσιων νοσοκομείων

Συμφωνίες Πλαίσιο: Πόσο τελικά συμφέρουν στο ελληνικό σύστημα προμηθειών για την υγεία

Προληπτικός έλεγχος στην υγεία και ληξιπρόθεσμα

Προληπτικός έλεγχος στην υγεία από 01/01/2019. Πότε πραγματικά καταργήθηκε

ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ-ΥΠΕ

Η αποκωδικοποίηση του προϋπολογισμού 2019 στα νοσοκομεία. Τι θα γίνει με το clawback

Προμήθειες στα δημόσια νοσοκομεία και δημοσιονομικο-επιχειρηματικά προβλήματα. Προτάσεις για την επίλυση τους

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΣΗΔΗΣ 2017: Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΧΑΜΕΝΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΕΚΑΠΥ και Προμήθειες στην Υγεία: Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να γίνει.

Προϋπολογισμοί νοσοκομείων 2018: Η λύση του γόρδιου δεσμού ή η αρχή μιας αέναης (υπο) χρηματοδότησης