ΜΕΛΕΤΕΣ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΩΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ

Από την θεωρία στην πράξη

Σύντομα θα παρουσιαστεί η μελέτη που πραγματοποίησε μεγάλη συμβουλευτική  εταιρεία για λογαριασμό της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας.

Όπως κάθε μελέτη που συντάσσεται από μια μεγάλη εταιρεία θα έχει την αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας ,τις διεθνείς τάσεις και πρακτικές ,ανάλυση SWOT και θα καταλήγει στην εθνική στρατηγική για την παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων μαζί με τις αντίστοιχες προτάσεις για την υλοποίηση της.

Ίσως να έχει και κάτι παραπάνω ή πολλά παραπάνω. Όταν την δουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει όμως να την αξιολογήσουν με βάση τα πραγματικά δεδομένα της εταιρείας τους ή της δημόσιας θέσης που κατέχουν, τις πραγματικές συνθήκες της αγοράς και το υλοποιήσιμο στην παρούσα  χρονική περίοδο λόγω οικονομικής δυσκολίας αλλά και άλλων σημαντικών παραμέτρων. Στην προσεκτική ανάγνωση της θα πρέπει να λείψει παντελώς ο συναισθηματισμός αλλά και η υπέρμετρη φιλοδοξία. Θα πρέπει να δει κανείς τα θετικά στοιχεία της μελέτης αλλά θα πρέπει να σταθεί περισσότερο στα αρνητικά. Αυτά που εμποδίζουν την ανάπτυξη, κάνουν μη ανταγωνιστική την παραγωγή στην Ελλάδα και απαγορεύουν τις εξαγωγές!

Αλήθεια έχει μελετηθεί σοβαρά η δομή του κόστους ενός ελληνικού φάρμακου και πως αυτό θα μπορούσε να μειωθεί δραστικά μέσω διαδικασιών, λειτουργιών και της εφοδιαστικής αλυσίδας όπως κάνουν άλλες ανταγωνιστικές εταιρείες του εξωτερικού?

Οι επιχειρήσεις της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας αφορούν περίπου το 20% της συνολικής αγοράς σε κύκλο εργασιών και περίπου το 24% σε όγκους φαρμάκων.

Σήμερα, οι ελληνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις εξάγουν σε 139 χώρες και όχι σε 80 που λένε πολλοί. Πρέπει όμως να δει κανείς πόσες και ποιες εταιρείες εξάγουν και αν αυτές ακολουθούν το νόμο Pareto (80/20).Το 99% των εξαγωγών καλύπτουν χώρες που άμεσα ή το αργότερο μέχρι το 2019 θα έχουν υιοθετήσει τον νέο κανονισμό για τα ψευδεπίγραφα. Ακούγεται εξαιρετικά ευχάριστο και ενδιαφέρον ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία  θα εξάγει στη Ρωσία. Γνωρίζουν άραγε από πότε η Ρωσία, η οποία είναι εκτός Ε.Ε, ότι απαιτεί από τους προμηθευτές της να έχουν serialization στα πωλούμενα φάρμακα από το 2017 για μερικά ακριβά και από το 2019 για όλα. Στην Ελλάδα υπάρχει η υπόσχεση για παράταση 3 ετών στην εφαρμογή του νέου κανονισμού. Εάν λοιπόν δεν εφαρμοστεί έγκαιρα ο κανονισμός δεν θα μπορούν  να γίνουν εξαγωγές σε χώρες της Ε.Ε, των ΗΠΑ, του Καναδά και της Αυστραλίας που θα εφαρμόζουν τον κανονισμό ή απαιτούν ήδη πολύ αυστηρούς κανόνες επικύρωσης και επαλήθευσης. Τι νόημα λοιπόν έχει να κάνει η πολιτεία και οι εταιρείες  μελέτες, υπηρεσίες μάρκετινγκ, έρευνες αγοράς ,τρόπους διείσδυσης στις αγορές  και πολλά άλλα, με τεράστιο κόστος, προκειμένου να βρεθούν αγοραστές στο εξωτερικό, όταν δεν θα μπορεί το προϊόν τους να εξαχθεί γιατί δεν θα ακολουθεί πιστά το νέο κανονισμό.

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, ούσα ο 2ος εξαγωγικός πυλώνας της Ελλάδος, πρέπει άμεσα να εφαρμόσει το νέο κανονισμό ώστε να γίνει ανταγωνιστική και να εμφανίσει μεγαλύτερη διεισδυτικότητα σε μεγάλες και σημαντικές αγορές φαρμάκων.

Ήδη έχει παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα για την εφαρμογή του serialization στα φάρμακα και όπως είχα γράψει και παλαιοτέρα η πιο κοινή ανησυχία που ακούγεται στο εξωτερικό είναι η μακρά περίοδος των οκτώ (8) έως δέκα (10) μηνών που απαιτούνται για να ενσωματώσει μία φαρμακευτική εταιρεία μόνον έναν CMO και επειδή μόνο λίγα από τα έργα αυτά μπορούν να λάβουν χώρα ταυτόχρονα, επιτυγχάνοντας μια 100 % ολοκλήρωση σε μια υποδομή point-to-point, θα χρειαστούν χρόνια και το κόστος θα είναι αστρονομικό!

Για την υλοποίηση του χρειάζεται η συμμετοχή των προμηθευτών υλικού και λογισμικού των οποίων οι χρόνοι απόκρισης (lead times) γίνονται όλο και μεγαλύτεροι. Οι πιο δημοφιλείς προμηθευτές μπορούν να είναι πλέον επιλεκτικοί. Ήδη παγκοσμίως παρατηρείται πολύ λιγότερη ευελιξία στην τιμολόγηση και στις συμβάσεις.

Δεν ξέρω τι θα περιγράφει η μελέτη της εταιρείας που θα παρουσιαστεί. Σίγουρα θα έχει πολλές και ενδιαφέρουσες  προτάσεις για ένα καλύτερο μέλλον της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.

Ξέρω όμως ότι πριν από όλα δεν θα πρέπει να εγκαταλειφθεί η μάχη του αυτονόητου. Αυτή που λέει ότι δεν ξοδεύω ούτε ένα ευρώ εάν είναι απολύτως σίγουρο ότι δεν θα μπορώ να εξάγω πολύ σύντομα. Πρώτα ξεκινάμε από εκεί και μετά όλα τα άλλα.

Και βέβαια για να πουλήσω στην πιο ανταγωνιστική αγορά πρέπει να πληρώ όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις της παραγωγικής διαδικασίας και της νομοθεσίας (όχι μόνο της ευρωπαϊκής αλλά και της αμερικανικής, της ρωσικής, της κινεζικής,..).

Ενδιαφέροντα άρθρα για το θέμα

Υλοποίηση της ευρωπαϊκής οδηγίας για τα ψευδεπίγραφα φάρμακα ΙΙ

ΝΕΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ ΤΗΣ

ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΗ Η ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΨΕΥΔΕΠΙΓΡΑΦΑ?

ΨΕΥΔΕΠΙΓΡΑΦΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ