CLAWBACK ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. ΤΙ (ΔΕΝ) ΙΣΧΥΕΙ.

Clawback και πραγματικότητα. Τι (δεν) ισχύει.

Η πολιτεία με τη ΠΟΛ 1115 (ΦΕΚ 2665Β/26-8-2016), καθόρισε επιτέλους την διαδικασία με την οποία θα γίνει η φορολογική αντιμετώπιση της επιστροφής χρηματικών ποσών από τους Κατόχους Αδείας Κυκλοφορίας (Κ.Α.Κ.) φαρμακευτικών προϊόντων προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (Φ.Κ.Α.), βάσει  των διατάξεων του Ν. 4052/2012.

Με αυτή την διαδικασία διευκολύνονται οι επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν  τις φορολογικές τους υποχρεώσεις σωστά και εμπρόθεσμα, να μειώσουν ενδεχόμενες οφειλές από το παρελθόν, να μειωθεί η φορολογητέα βάση και να αυξηθούν τα κέρδη τους και τέλος να  απεικονιστεί η πραγματική φύση των συναλλαγών αυτών, για λόγους εξυπηρέτησης της φορολογίας και των ελεγκτικών επαληθεύσεων.

Παρ΄όλα αυτά στην εν λόγω ΠΟΛ προβλέπεται ΦΠΑ στο ποσό της επιστροφής-έκπτωσης, γεγονός που ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα. Είναι παράδοξο το ποσό της επιστροφής-έκπτωσης, να έχει και ΦΠΑ.

Όμως το πρόβλημα έγκειται στο να μειωθεί το clawback και το rebate και να γίνουν όσο το δυνατό πιο δίκαια. Για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει ο τρόπος υπολογισμού του clawback να μην αλλάζει με τέτοια συχνότητα  με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εκτιμηθεί από τις εταιρείες η επιβάρυνση τους και να γίνει ο απαιτούμενος προγραμματισμός. Τον Μάιο του 2015 είχα επισημάνει ότι το  clawback θα ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ και αυτό είχε αντιμετωπιστεί με πολλή επιφυλακτικότητα από όλους τους εμπλεκόμενους.

Για το υπολογισμό του clawback το λογιστήριο κάθε νοσοκομείου πρέπει να ενημερώνει την γενική διεύθυνση οικονομικών του υπουργείου υγείας για το σύνολο της φαρμακευτικής δαπάνης , η οποία υπολογίζει και αναζητά το clawback από τις φαρμακευτικές εταιρείες μέσω των λογιστηρίων των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ.

Οι αναρτήσεις των νοσοκομείων, στη διαύγεια για την ανάληψη υποχρέωσης και οι υψηλές ληξιπρόθεσμες οφειλές που δημιουργούν συνεχώς ,μπορούν να αποδείξουν ότι είναι ανέφικτο να υλοποιηθεί η διαδικασία που προβλέπεται και περιγράφεται ανωτέρω.

Επίσης τα στοιχεία που δίνονται από εταιρείες , συνδέσμους, ενώσεις και  δημόσιους οργανισμούς δυστυχώς αποκλίνουν πάρα πολύ μεταξύ τους (διαφορές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ)

Αυτό είναι μια ισχυρή ένδειξη ότι οι απαιτήσεις του νόμου 4052/2012 δεν μπορούν να εφαρμοσθούν πλήρως και το clawback στο τέλος του έτους θα ξεπεράσει κάθε δυσοίωνη πρόβλεψη. Ο υπολογισμός του απαιτεί την συλλογή στοιχείων από τον ΕΟΠΥΥ και όλα τα νοσοκομεία ταυτόχρονα ,συνεπώς είναι αδύνατο να προκύψουν σε εξαμηνιαία βάση πραγματικά δεδομένα σε πραγματικό χρόνο. Επίσης βασικές παράμετροι για τον υπολογισμό του clawback στην υπ΄αριθμ. ΔΥΓ3(α)/οικ. ΓΥ 150/01.03.2012 (ΦΕΚ 681Β/8-3-2012) δεν έχουν αναπροσαρμοσθεί όπως έπρεπε με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια επιπλέον δυσκολία στον σωστό υπολογισμό του.

Απαιτείται λοιπόν ένας συνολικός και οριστικός επαναπροσδιορισμός του clawback προκειμένου να υπολογιστεί και να εισπραχθεί. Επίσης χρήσιμη είναι και μια καλύτερη ανάγνωση της αναφοράς των προαπαιτούμενων της επικείμενης συμφωνίας στο clawback αφού η μείωση του κατά 30% είναι επικουρική σε σχέση με το ανώτατο όριο δαπανών στην φαρμακευτική δαπάνη συνολικά (ΕΟΠΥΥ και νοσοκομειακή) που επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.

ΟΤΑΝ Η ΑΓΝΟΙΑ ΚΟΣΤΙΖΕΙ …

CLAWBACK, ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΧΡΕΗ ΚΑΙ BIG BANG

CLAWBACK ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

 

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Truth Disrupt Author

Αρέσει σε %d bloggers: