Οι Κλινικές Δοκιμές (κ.δ) στην Ελλάδα το 2018

Οι Κλινικές Δοκιμές (κ.δ) στην Ελλάδα το 2018

Ο τρόπος που γίνεται κάθε φορά η σύγκριση, με κάποιες χώρες όσον αφορά τις κ.δ και τα έσοδα από αυτές,  μπορεί ν αποδείξει γιατί όχι μόνο δεν θα μπορέσουμε να τις φτάσουμε αλλά σίγουρα θα απομακρυνθούμε περισσότερο από αυτές. Θεωρούν πολλοί ότι η αναφορά μόνο σε ποσά, αλλά όχι στο πως επιτυγχάνονται αυτά, είναι η λύση. Αναφέρεται συνεχώς το Βέλγιο και τα 2 δισ. εκατ. ευρώ που έχει από τις κ.δ και κάποιοι λένε ότι είναι πολύ κοντά στα ελληνικά δεδομένα. Ποια ακριβώς ?Της γεωγραφικής θέσης, της παραγωγής και εξαγωγής φαρμάκων? Της λήψης των αποφάσεων? Της αξιοπιστίας των δεδομένων?

Κάθε χρόνο αναφέρεται στα συνέδρια ότι ο αριθμός των κ.δ αυξάνεται και τελικά εμφανίζεται μειωμένος. Αλήθεια προβληματίζεται πραγματικά κανένας ή περιμένουν όλοι να διατυπώσουν κάποια  σχόλια στο τέλος της επόμενης χρονιάς.

Είναι κάτι που με δυσκολία μπορεί ν απαντηθεί. Πριν λίγες ημέρες ακούστηκε και πιο επίσημα (από αυτούς που ισχυρίζονται ότι οι κ.δ αποφέρουν σε ετήσια βάση 80 εκατ. ευρώ) ότι μπορεί να είναι και τα μισά! Αλήθεια τι άλλαξε μέσα σε λίγους μήνες? Η προσδοκία για την ανάληψη μελλοντικά μιας θέσης ευθύνης στο υπουργείο υγείας? Και οι προηγούμενες παρουσιάσεις τους και διαλέξεις που έλεγαν για 80 ακόμα και 400 εκατ. ευρώ?

Δυστυχώς το γεγονός ότι σχεδόν όλοι μιλάνε για 80 εκατ. ευρώ (αντιγράφοντας ο ένας τον άλλο αφού δεν υπάρχουν επίσημα δημοσιευμένα στοιχεία) τα τελευταία 3-4 χρόνια (χωρίς αυτό να αλλάζει προς τα πάνω ή προς τα κάτω) ενώ ο αριθμός των κ.δ μεταβάλλεται προς τα κάτω και μάλιστα με χαμηλότερους προϋπολογισμούς αποδεικνύει πάρα πολύ εύκολα ότι αυτό είναι ένα θεωρητικό νούμερο χωρίς τις απαιτούμενες αποδείξεις.

Στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα HORIZON 2020-2020 , στο κομμάτι που αφορά τις κ.δ, η Ελλάδα δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί γιατί δεν συνεισφέρει οικονομικά. Αυτό πέρα από τους οικονομικούς πόρους που στερεί στις ελληνικές επιχειρήσεις και τη χώρα, στερεί και τη δυνατότητα απόκτησης τεχνογνωσίας από άλλες χώρες αφού για να συμμετάσχει μια επιχείρηση πρέπει να έχει υποχρεωτικά και άλλους εταίρους από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σήμερα αυτό είναι ιδιαίτερα αναγκαίο αφού με το νέο κανονισμό για τις κ.δ , όπως είπε και ο πολωνός Dr.Piotr Iwanowski σε πρόσφατο συνέδριο, μια χώρα θα επιλέγεται  και θα διαχειρίζεται την κ.δ και ο χορηγός θα προτείνει τις υπόλοιπες χώρες που θα ανοίγουν τα κέντρα. Για αυτό και θα πρέπει όλοι να έχουν πιο αποτελεσματικές και γρήγορες διαδικασίες. Πρέπει όλοι ν΄ αντιληφθούν ότι πλέον τα κράτη μέλη θα αξιολογούν αποτελεσματικά και εντός των χρονοδιαγραμμάτων όλες τις αιτήσεις για κ.δ. Ο στόχος στην Ε.Ε είναι οι κ.δ να ολοκληρώνονται όσο πιο σύντομα γίνεται έτσι ώστε τα αποτελέσματα της έρευνας να μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα.

Αν επιχειρήσουμε να δούμε γιατί το Βέλγιο ΔΕΝ είναι σαν εμάς θα μπορούσαμε να βρούμε πολλούς λόγους. Ένας είναι ότι σε πρόσφατα στατιστικά στοιχεία για τις χώρες που εξάγουν φάρμακα το Βέλγιο εμφανίζεται να εξάγει 23,9 δισ. ευρώ και μάλιστα έχοντας μια μείωση στις εξαγωγές του κατά 5% από το 2012 εως σήμερα! Τα 2 δισ. ευρώ λοιπόν αντιπροσωπεύουν το 8,36% των εξαγωγών του. Η Ελλάδα στην ίδια μελέτη εμφανίζεται με εξαγωγές 961,5 εκατ. ευρώ. Τα 80 εκατ. ευρώ  είναι 8,32% των εξαγωγών μας. Είμαστε στα ΙΔΙΑ ακριβώς ποσοστά συγκρίνοντας τα ίδια ακριβώς δεδομένα.

Στοιχεία που παρουσιάζουν σημαντικά στελέχη μιας ΥΠΕ  ότι Νοσοκομείο της περιφέρειας τους εισπράττει ετησίως 15 εκατομμύρια ευρώ από κ.δ όταν ο προϋπολογισμός του συγκεκριμένου νοσηλευτικού ιδρύματος για το 2016 δεν υπερέβαινε τα 9 εκατομμύρια ευρώ ή ότι πολύ μεγάλο νοσοκομείο καλύπτει το 50% της δαπάνης του από κ.δ όταν δεν έχει συντάξει καν ισολογισμό εδώ και 3 χρόνια και έχει να πληρώσει τους προμηθευτές το ίδιο χρονικό διάστημα μόνο απογοήτευση και θλίψη προκαλούν. Αποδεικνύουν την σοβαρή έλλειψη σχεδίασης και εφαρμογής μέτρων που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη των κ.δ και της εθνικής οικονομίας.
Παρουσιάστηκε πρόσφατα η «χρυσή»10αδα των νοσοκομείων που πραγματοποιούν κ.δ! Όμως στα στοιχεία της αξιολόγησης τους δεν υπήρχε αναφορά στα ποσά που εισέπραξαν! Ήταν πιο πολύ ποιοτικά. Μπορούν αυτά τα νοσοκομεία ή και κάποια άλλα να δημοσιεύσουν πόσα εκατ. ευρώ εξοικονόμησαν?

Τότε θα πιεστούν (πειστούν)και οι άλλοι διοικητές νοσοκομείων να πραγματοποιήσουν κ.δ. Πρέπει να υπάρχει ένα κίνητρο αφού δεν υπάρχει ο προβλεπόμενος έλεγχος για αυτούς που δεν τις πραγματοποιούν.
Όλα αυτά τα προβλήματα που αναφέρονται είναι ήδη λυμένα από την κείμενη νομοθεσία και μπορούν να εφαρμοστούν από όλους τους εμπλεκομένους (οικονομικές υπηρεσίες, διαχειρίσεις νοσοκομείων κ.λπ.).

Για αυτό όλα τα παραπάνω που ακούγονται και γράφονται μόνο σ ένα σοβαρό σχεδιασμό δεν μπορούν να οδηγήσουν.

 

Τελικά και το 2017 δεν υπήρξε κάποιος επίσημος απολογισμός από επίσημο οργανισμό, τον ΕΟΦ, την ΕΕΔ , κάποια ΥΠΕ, κάποιο νοσοκομείο ή από κάπου αλλού με επίσημα στοιχεία που όλοι θα τ αποδέχονται και θα είναι σωστά.

Μπορούν ο ΕΟΦ και η ΕΕΔ να ανακοινώσουν τα στοιχεία από το 2010 μέχρι σήμερα? Είναι σίγουρο ότι αυτά υπάρχουν και σίγουρα θα είναι πιο αξιόπιστα από αυτά που λέγονται για να βοηθηθούν ή να εξελιχθούν συγκεκριμένα φυσικά πρόσωπα.

Η υλοποίηση του Εθνικού Μητρώου Κλινικών Μελετών και των Ερευνητών , το οποίο προβλέπεται στο ΦΕΚ 4131Β/2016 και  με το οποίο θα ξέρουμε ποιες είναι οι κ.δ που έχουν υποβληθεί και που έχουν εγκριθεί, ποιοι είναι οι ερευνητές που ασχολήθηκαν, ποια είναι τα ερευνητικά κέντρα και ποια είναι η πιστοποίησή τους για αυτήν τη δυνατότητα, θα καθυστερήσει λόγω τεχνικών προβλημάτων όπως ανακοινώθηκε.

Θα πρέπει να δίνεται κάθε χρόνο ο αριθμός των κ.δ, οι τροποποιήσεις τους,

ο προϋπολογισμός τους, ο απολογισμός τους, ο αριθμός των νοσοκομείων στα οποία έγιναν , πόσες από αυτές είναι σε εξέλιξη και πόσες ολοκληρώθηκαν.

Πώς να μην υπάρχει καχυποψία από τους ασθενείς για να συμμετάσχουν σε αυτές όταν ακόμα τα στοιχειώδη αριθμητικά και οικονομικά στοιχεία δεν παρουσιάζονται και αποτελούν ένα επτασφράγιστο μυστικό.

Η εθνική στρατηγική για τις κ.δ δεν αφορά ούτε πρόσωπα ούτε μικροσυμφέροντα .

Ήταν μια δύσκολη χρονιά και το 2017 όπως είχε προβλεφθεί έγκαιρα.

Μακάρι το 2018 να έχει πραγματικά και (ευχάριστα) μεγέθη, με πραγματικά θετικό πρόσημο και όχι εικονικό.

Μακάρι το 2018 να μας βρει σωστά και έγκαιρα προετοιμασμένους , με μεγέθη  που να έχουν αντίκρισμα και όχι μια απλή αναπαραγωγή λανθασμένων αριθμών μόνο και μόνο για να προκαλέσουν εντύπωση.

Τότε ίσως πλησιάσουμε αναλογικά το Βέλγιο, την Πορτογαλία και όποια άλλη χώρα

θα θέσουμε ως πρότυπο μας.

Κλινικές Μελέτες και Αξιοπιστία(;) Δεδομένων: Τι πρέπει να γίνει άμεσα

ΟΙ ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΟ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ

Η αλήθεια για τις κλινικές μελέτες. Η εξομολόγηση ενός διοικητή.

Κλινικές Μελέτες και Αξιοπιστία(;) Δεδομένων: Τι πρέπει να γίνει άμεσα